Barcelona
(Seværdighed)

 
26-08-2011
Fakta om Barcelona

Barcelona er hovedstad i den spanske region Catalonien, der ligger i det nordøstlige Spanien ud mod Middelhavet. Byen er landets næststørste med 1,6 mio. (4,6 mio. med forstæder) indbyggere kun overgået af hovedstaden Madrid.

De første tegn på bosætning i området hvor Barcelona ligger i dag, stammer fra Yngre stenalder (2000–1500 f.Kr.). De første større bosætninger var i 600–500-tallet f.Kr., sandsynligvis i form af den iberisk folkegruppe laietanerne. Under den anden puniske krig overtog kartagenerne byen, og den blev grundlagt på ny af Hannibals fader Hamilcar Barca. Efter byens nederlag mod romerne blev den en romersk koloni, og blev døbt Colonia Julia Augusta Paterna Faventina Barcino. Omkring 15 f.Kr. blev Barcino et romersk beskyttet område. Handel var imidlertid også vigtig for byen i denne periode, på grund af placeringen ved kysten. I det andet århundrede e.Kr. blev der bygget en mur rundt om byen, efter ordre fra Claudius. I det tredje århundrede e.Kr. havde Barcino en befolkning på mellom 4 000 og 8 000.

I år 415 e.Kr. blev byen erobret af vestgoterne. Barcelona var hovedstad i det vestgotiske rige i en kort periode, før den blev flyttet til Toledo. I det 7. århundrede blev Barcelona erobret af den muslimske hersker Al-Hurr, men blev igen et kristeligt område da Frankerriget erobrede byen i 801 og gjorde den til en del af Marca Hispanica. De muslimske angreb fortsatte, og i 985 ødelagde muslimske soldater store dele af byen. Grev Borrell II tog fat på genopbygningen, som markerede starten på den såkaldte «grevskapsperiode». Under denne periode blev Barcelona den vigtigste by i Catalonia og også en af de vigtigste i "Aragóns krone", en permanent union af flere stater som var underlagt Kongen af Aragón. Byen blomstrede og var en af stormagterne ved Middelhavet i 1200- og 1300-tallet, i konkurrence med Genova og Venedig. Indbyggertallet var på omkring 50 000, og bymuren blev udvidet flere gange. I slutningen af 1300-tallet blev byens befolkning formindsket som følge af pesten "Den sorte død", men det var alligevel i denne periode at store dele af den såkaldte gotiske bydel blev bygget.


(Kort / Steder i nærheden)
 
 
Find information om: guide rejser rejse beskrivelse rejseguide ferieguide ferie
(Hovedkategori: Fakta om Barcelona) Seværdighed